top of page

Een uitgebreide handleiding voor een beter begrip van High Level Disinfection (HLD)

In de voortdurend veranderende wereld van de gezondheidszorg is het concept van High Level Disinfection (verder bekend als HLD) van aanzienlijk belang. Het beheersen van dit cruciale proces is niet alleen noodzakelijk voor zorgprofessionals; het is essentieel voor iedereen die toegewijd is aan het creëren van een veiligere en gezondere omgeving.


Wat houdt HLD in?

In de kern is HLD een grondige en zorgvuldige procedure die is ontworpen om alle levensvatbare micro-organismen op een oppervlak of medisch apparaat te elimineren of neutraliseren, met uitzondering van enkele bacteriële sporen. Deze grondige aanpak wordt voornamelijk toegepast op semi-kritieke instrumenten, om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor gebruik op of in contact met patiënten.


Inzicht in de Spaulding-classificatie

Om het belang van Hoogwaardige Desinfectie te begrijpen, is het essentieel om in te gaan op de Spaulding Classificatie. Dit classificatiesysteem rangschikt medische apparaten op basis van hun contact met patiënten en het potentiële risico op infectie. Laten we dit eens nader bekijken:



Niet-kritische toestellen: 

  • Scenario: contact met onbeschadigde huid 

  • Disinfectie niveau: laag of intermediate. 

  • Risico: lage kans op kruisbesmetting

  • Resultaat: vermindert alle organismen behalve sporen

Semi-kritische toestellen: 

  • Scenario: contact met slijmvlies / lichaamsvloeistoffen

  • Disinfectie niveau: HLD 

  • Risico: medium tot hoge kans op kruisbesmetting. 

  • Resultaat: vermindert alle organismen en sommige sporen

Kritische toestellen: 

  • Scenario: gaat steriele plaats binnen

  • Disinfectie niveau: sterilisatie

  • Risico: hoge kans op kruisbesmetting 

  • Resultaat: doodt alle organismen

De cruciale rol van HLD 

  1. Patiëntveiligheid garanderen: HLD vermindert het risico op ziekenhuisinfecties door de verspreiding van micro-organismen tegen te gaan, waardoor het welzijn van de patiënt wordt gewaarborgd.

  1. Professionals in de gezondheidszorg beschermen: Het garandeert dat medische instrumenten die worden gebruikt voor semi-kritische procedures grondig worden gedesinfecteerd, waardoor het risico dat infecties zich verspreiden naar zorgverleners wordt geminimaliseerd.

  1. Conformiteit met normen: Het naleven van HLD-protocollen is in lijn met zowel internationale als lokale gezondheidsnormen en onderstreept de toewijding aan het handhaven van een veilige gezondheidszorgomgeving.

De contributie van UV-C technologie bij High-Level Disinfection 

UV-C LED-technologie heeft zich ontpopt als een revolutionair hulpmiddel bij desinfectie. UV-C-straling werkt binnen een golflengtebereik van 200 tot 280 nanometer en bezit kiemdodende eigenschappen die verschillende micro-organismen effectief neutraliseren.


Tot besluit: de gezondheidszorg versterken door kennis

HLD dient als hoeksteen in de handhaving van de hoogste normen van hygiëne en veiligheid binnen de gezondheidszorg. Door innovatieve toepassingen van UV-C zoals UV-C technologie te ontrafelen, leggen we de basis voor een toekomst waarin gezondheidszorg niet alleen efficiënt, maar ook veiliger en duurzamer is, omdat we met het gebruik van LED's het gebruik van kwik en uitzonderlijk gebruik van doekjes elimineren.


Terwijl we vooruitgang blijven boeken, blijft een diepgaand begrip van HLD van cruciaal belang en leidt ons naar een gezondere en veerkrachtigere wereld.

 

Het doel van ZAPARAY is om innovatieve, duurzame desinfectieoplossingen van medische kwaliteit te ontwikkelen die zowel mensen als de planeet beschermen tegen de gevaren van water- en luchtverontreiniging en het risico van biologische en chemische gevaren minimaliseren. Wij zijn pioniers op het gebied van UV-C-LED-desinfectie en willen de grenzen van HLD verleggen en zorgen voor een veiligere, gezondere toekomst voor iedereen.


Bronnen:

  • Center for Disease Control and Prevention. Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities, https://www.cdc.gov/infectioncontrol/pdf/guidelines/disinfection-guidelines-H.pdf; 2008

  • McDonnell G, Burke P. Disinfection: is it time to reconsider Spaulding? J Hosp Infect. 2011 Jul;78(3):163-70. doi: 10.1016/j.jhin.2011.05.002. PMID: 21664533.

  • Rideout K, Teschke K, Dimich-Ward H, Kennedy SM. Considering risks to healthcare workers from glutaraldehyde alternatives in high-level disinfection. J Hosp Infect. 2005 Jan;59(1):4-11. doi: 10.1016/j.jhin.2004.07.003. PMID: 15571847.



bottom of page